Kahraman: Dile Gelmeyen Gerçekler

Oscar’lı İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin yeni filmi Kahraman (Ghahreman) bugün vizyona girdi. Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödülü kazanan Kahraman, ülkemizde prömiyerini 28. Adana Altın Koza film Festivali’nde gerçekleştirdi.  Amazon yapımcılığında çekilen Kahraman’ın başrollerinde Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh ve Fereshteh Sadre Orafaee’nin yer alıyor.

Son filmi “Everybody Knows” filmiyle İspanya’da geçen bir hikaye anlatmayı tercih eden Farhadi yeni filminde kendi topraklarına geri dönüyor. Onun sinemasını özleyenlere, iyi ki de dönmüş dediğimiz bir film sunuyor. Rahim (Amir Jadidi) ödeyemediği borç yüzünden hapse girer. Hapishanenin verdiği iki günlük izin içerisinde dışarı çıkar. Alacaklısı eski eniştesini borcun bir kısmını ödemesi üzerine şikayetini geri çekmesi için ikna etmeye çalışır. İkna sürecinde olaylar birbirine karışır, Rahim kendini bir kahraman olarak bulur. Toplum saygınlığı elde eder, çocuğu ve ablası, eniştesi, sevdiği kadın onunla gurur duyar. Ama işler kahraman olma durumunun sorgulanmaya başlamasıyla umulmadık, beklenmedik bir noktaya gelir. 

Film, borçlarını ödeyemeyen Rahim’in tesadüfen bulduğu altınlarla ne yapar sorusundan hareket ederek borçlarını kapatmak ile bulduğunu sahibine iade ederek kahraman olmanın dayanılmaz cazibesi arasında kalarak ahlaki bir çıkmazda debelenmesini anlatıyor. Debelenmenin her anında seyirci, Rahim’in yaşadığı çaresizliği, umutsuzluğu hissediyor. Her bir karakterin kendi kararında sergilediği emin tavır ise meselelerin insanlar nezdinde ki farklı konumlarını çok iyi gösteriyor. Eniştesi ve kızının borcunun ödenmemesi noktasındaki katı duruşları hiçbir zaman değişmiyor. Hatta bazı noktada acımasız gelse de kendi haklarını koruma konusunda ki dirençleri şaşırtıyor. Aynı durum Rahim’in hiçbir şekilde pes etmemesi ve hep devam etmeye çalışması da bir insan dramı olarak kendini gösteriyor. Bütün gerçeklerin ortasında sıkışmış, çaresiz olan Rahim’e sevgilisi ve kekeme oğlunun sevgisi ise bir başlangıç şansı sunuyor.

Ahlaki bir ikilemin ekseninde geçen hikayede Farhadi, çağın ve zamanın bakış açısını, sosyal  hayatta etkili olan sosyal medya kullanımını da filminin içine başarılı bir şekilde yerleştiriyor. Didaktik bir tavırdan uzak olmasının yanı sıra ahlaki ikilemin yarattığı gerilimin bir unsuru olarak başarılı bir şekilde kullanıyor. Kahraman olmanın kolaylığı ve elinden gitmesinin ondan daha kolay olmasını da hikayenin merkezine koyuyor. Bulduğu parayı geri verdiği için kahraman olan Rahim, olay ayrıntılarıyla gözden geçirilmeye başladığında sahtekarlıkla suçlanıyor. Çünkü dile gelmeyen ayrıntılar ortaya çıkmaya başlıyor. Dile gelmeyen ayrıntıların bilinmemesi ise insanların sağduyuyu elden bırakarak ‘Kahraman’ olma hikayesinin büyüsüne kapılmaları. Rahim ekseninde Farhadi İran toplumunun, bürokrasinin çıkmazlarını, ikiyüzlülüğünü yeniden kültleşecek bir hikayeyle ortaya koyuyor.

Filmle ilgili küçük bir not: Farhadi’nin  A Seperation’da yer alan  kızı Sarina Farhadi’yi  filmde karşınıza çıkabilir. Onun sinemasını özleyenler ve sinemaya gitmek için o filmi bekleyenler için Kahraman güzel bir geri dönüş vaat ediyor diyebilirim. Eğer gitmez vizyon zamanını kaçırırsanız haberiniz olsun vizyon sonrası film, Amazon Prime Video kütüphanesinde yer alacak. 

 

İstanbul doğumlu. Lisans eğitimini felsefe alanında tamamladı. Yüksek lisansını Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında, "Sinemada Aşk ve Zaman: Sevmek Zamanı ve Masumiyet Filmlerinin İncelenmesi" başlıklı teziyle tamamladı. Lisansta aldığı "Sinema ve Felsefe" dersi kalemini sinema yazarlığına çevirmesine vesile oldu. Film Arası ile yolları kesişti. 2019-2021 yılları arasında filmarasidergisi.com 'un yayın koordinatörlüğünü yaptı. Şimdilerde ise haberleri, röportajları ve sinema yazılarıyla yer alıyor. 2022 yılından itibaren Litros Sanat Dijital Kültür Sanat Gazetesi'nde editör olarak çalışıyor. Sinemanın gücüne inanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir