Göç Filmleri Festivali Adayları Açıklandı!

14 Haziran’da online olarak başlayacak olan Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nde yarışacak uzun metraj adayları açıklandı.

Ünlü ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın jüri başkanlığını yaptığı festivalde 8 film yarışacak. 14-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde yarışacak filmler şöyle:

  • For Sama/Sama İçin (İngiltere, ABD / 2019)

2019’da Oscar adayı olan film; BAFTA, Cannes ve İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nden ‘En İyi Belgesel’ ödülleriyle dönmüştü. Suriyeli Waad Al Kateab ve İngiliz Edward Watts’ın yönettiği belgesel, Suriye’de yaşanan iç savaşı genç bir annenin gözünden çarpıcı bir dille aktarıyor. Genç bir anneden kızına bir aşk mektubu olarak da anılan film, Waad al-Kateab’ın Suriye’nin Halep ayaklanması sırasında beş yıl boyunca aşık olduğu, evlendiği ve Sama’yı doğurduğu zamanı ve bölgede yaşananları anlatıyor. For Sama; izleyicileri, bir kadının bakış açısıyla, savaş deneyimine doğru samimi ve destansı bir yolculuğa çıkarıyor.

  • Midnight Traveler/Gece Yolcusu (Amerika, Katar, Kanada, İngiltere / 2019)

Gece Yolcusu, 2015’te çektiği film yüzünden Taliban’ın kafasına ödül koyduğu Hassan Fazili’nin karısı ve iki kızıyla ülkeden kaçmak zorunda kalmasını ve sonrasında yaşadıklarını anlatıyor.3 yıl süren yolculukları esnasında film çekerek hayata tutunan Fazili, sığınma talebinde bulunan mültecilerin karşılaştığı tehlikeleri ve kaçak bir ailenin başına gelenleri tamamen cep telefonuyla çektiği çarpıcı görüntülerle perdeye yansıtıyor..

  • Omar And Us/Omar ve Biz (Türkiye / 2019)

İsmet (Cem Bender) uzun yıllar sınır görevi yaptıktan sonra yeni emekli olmuş bir askerdir.  İletişim kurmakta zorlanan yapısı sebebiyle oğlu Kemal (Ushan Çakır) kendisinden kaçarak Amerika’ya gitmiştir. Karısı Fetihe (Uygar Tamer) de oğlunun yanına gitmek istiyordur. Türkiye | Yunanistan sınırındaki yazlık bir sitede kışın da yaşamaya devam eden İsmet, komşusu Sabri (Menderes Samancılar) ’nin hayatını kurtaran iki göçmeni evinde misafir etmeye başlamasıyla kendisini beklemediği olaylar içinde bulur. Yaşadığı insani tecrübe Ismet’in politik bakış açısı ve önyargılarıyla yüzleşmesini sağlar.

  • Kızım Gibi Kokuyorsun/Scent Of My Daughter (Türkiye, Amerika, Fransa / 2019)

Doğu Avrupa, Londra, Milan Uluslararası Film Festivalleri’nden ödülle dönen Olgun Özdemir’in yönettiği Kızım Gibi Kokuyorsun/Scent Of My Daughter, tüm aile fertlerini Nice’teki IŞİD saldırısında kaybeden Beatrice, kendisiyle aynı acıyı yaşayarak yakınlarını kaybeden Suriyeli Hevi ve ülkesine tatile gelmiş gurbetçi İbrahim’in, duygusal ve etkileyici yol hikayesini anlatıyor.

  • Oskar&Lilli (Avusturya / 2020)

Altı yıldır Avusturya’da yaşayan Çeçen mülteci çocuklar Oskar (8) ve Lilli (13), anneleriyle birlikte sınır dışı edilmek üzeredirler. Anneleri, bu sebeple intihar girişiminde bulunduğunda, sürgünleri kısa süreli olarak askıya alınır ama aile zorla birbirinden koparılmıştır. Çocukların annelerine kavuşma umudu, birbirlerine olan sevgileriyle beslenir ve tüm bürokratik engellere tutkuyla meydan okumalarını sağlar. Film, hayatta kalmak için, çevrenizdeki dünyayı algılamanın birçok yolu olduğunu anlatan acı dolu bir deneyim.

  • Oğlum Gibi/Just Like My Son (İtalya, Hırvatistan, Belçika / 2018)

İsmail, çocukluğundan beri kardeşi Hassan’la birlikte Avrupa’da yaşayan bir adam. Kardeşler, yeni binyılın ilk yıllarında Afganistan’daki Taliban zulmünden kaçmayı başardı. Çocuklarından haber alma umudunu hiç kaybetmeyen anneleri ise onları tanımıyor. Birkaç huzursuz telefon görüşmesinden sonra İsmail, ailesinin kaderi, savaşın anlamsızlığı ve halkının tarihiyle yüzleşecek. Bir yandan da her çocuk gibi ilk aşkı olan annesiyle ilgilenecek.

  • Rafaël (Hollanda, Belçika, Hırvatistan / 2018)

Arap Baharı, Tunuslu Nazir’i Avrupa’ya kaçmaya zorlar ve orada kalabilmek için Hollandalı kuaför Kimmy’le evlenir ama macerası yasadışı bir mülteci olarak hapsedildiği Lampedusa’da sona erer. Film, oğulları Rafaël’in doğumuyla, yeniden bir araya gelebilmek için sahip oldukları her şeyi vermeye hazır olan iki sevgilinin hikayesine odaklanıyor. Gerçek olaylardan esinlenen Rafaël, sınırlar, hayaller, sevgiyi aşan bürokrasi ve hapishane duvarları hakkında sürükleyici bir hikaye.

  • The Merger/Extra Time (Avustralya / 2018)

Eski bir profesyonel futbolcu olan Troy Carrington, spor kariyerine aniden son verdikten sonra kasabasına döner ve şanssız yerel futbol takımı Roosters’a koçluk yapmaya ikna edilir. Bu macerasında babasını yeni kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Neil Barlow’la güçlü bir arkadaşlık kurar. Neil’in annesi ise bir mülteci dayanışma merkezini yönetmektedir. Aralarında bir anlaşma yaparlar ve mültecileri takıma almaya başlarlar. Hem onlara yeni bir hayat sağlayacaklardır, hem de takımı kurtarmak için ellerine bir şans geçmiştir.

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir