“Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” Raflarda 

Hint sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Satyajit Ray’ın kendi sinemasına, Hint filmlerine dair görüşlerini paylaştığı “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri” adlı kitabı VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıktı.

Türkçe çevirisi Suzan Sarı’ya ait olan kitapta;  çok yönlü bir entelektüelin zihin açıcı yorumlarını içeren yazılarında onun sinemasını daha iyi anlamayı mümkün kılacak ayrıntılar, Hint sinemasının meselelerine dair önemli görüşler ve ulusal sinema gelenekleri ile büyük yönetmenlere dair derinlikli değerlendirmeler yer alıyor. 

Sunuş kısmında akademisyen Mesut Bostan “Bizim Filmlerimiz Onların Filmleri”nin önemini: “Yönetmenin birinci elden düşüncelerini ihtiva eden bu kitap Türk sinemasının geçmişten günümüze temel meselelerine dair  de ilham verici yönlere sahiptir.” diyerek özetliyor.

Satyajit Ray Kimdir?

Hintli yönetmen, senarist, yazar, ressam, kaligraf, besteci. İlk filmi Pather Panchali ile ün kazanmış; film, Cannes dahil on bir uluslararası ödül almıştır. Kariyeri boyunca otuz altı film yönetmiş, çoğunluğu çocuklar ve gençlere hitap eden çok sayıda hikâye ve roman yazmıştır. 1992’de Akademi Onur Ödülünü almıştır. Ray tüm zamanların en büyük yönetmenlerinden biri sayılır.

İstanbul doğumlu. Lisans eğitimini felsefe alanında tamamladı. Yüksek lisansını Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında, "Sinemada Aşk ve Zaman: Sevmek Zamanı ve Masumiyet Filmlerinin İncelenmesi" başlıklı teziyle tamamladı. Lisansta aldığı "Sinema ve Felsefe" dersi kalemini sinema yazarlığına çevirmesine vesile oldu. Film Arası ile yolları kesişti. 2019-2021 yılları arasında filmarasidergisi.com 'un yayın koordinatörlüğünü yaptı. Şimdilerde ise haberleri, röportajları ve sinema yazılarıyla yer alıyor. 2022 yılından itibaren Litros Sanat Dijital Kültür Sanat Gazetesi'nde editör olarak çalışıyor. Sinemanın gücüne inanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir