Türk Belgesel Haftası Başlıyor

Türk Belgesel Haftası ‘Turkish DocuWeek’ adıyla 19-23 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenleniyor.

Hayatın içindeki gerçek meseleleri sanatsal ve etkili bir şekilde anlatan belgesellere yer verecek olan “Turkish DocuWeek” çevrimiçi belgesel film haftası, 19-23 Nisan tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek. Son dönemde oldukça konuşulan Türk sinema dünyasından yenilikçi ve etkili görüşler ile ekranınızda yerini alacak olan bu belgeseller, Berlin, Zagreb ve Belgrad’daki Yunus Emre Enstitüleri tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

İstanbul Film Festivali, Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, İsviçre Uluslarası Film Festivali, Akbank Kısa Film Festivali, Beyond Borders Uluslararası Belgesel Festivali, TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri, Locarno Film Festival, Hof Uluslararası Film Festivali, dahil olmak üzere birçok büyük festivalde gösterilmiş ve ödüller kazanmış bir belgesel seçkisine yer veren bu Türk Belgesel Haftasını evinizin konforunda izleyebilirsiniz.

Türk Belgesel Haftasında bir hafta boyunca toplam 13 belgesele yer verilecek olup; 10 Türk belgesel ile 3 uluslararası misafir belgesel filmi,Türk Belgesel Haftasında gösterilecek. Sinemaseverler belgesel filmleri Türkiye, Avrupa ve Balkan ülkelerinde izleyebilecek olup, her ülkenin yerel saatine göre her gün 2 film 24 saat boyunca izlenebilecek. Yunus Emre Enstitüsünün çeşitli projelerde desteklediği ve telifi elinde bulundurduğu 3 belgesel filmi‘Yunus Emre Enstitüsü Özel Gösterimleri’ile özel kategoride bir hafta boyunca her gün ücretsiz izlenebilecek. Belgesel filmleri İngilizce altyazı seçeneği ile de izlenebilecek.

Tanınmış isimlerin yanı sıra yeni seslere de yer vermek ve Türk sinemasının harikalar diyarına kapılar açmak için tüm sinemaseverleri beklediğimiz Türk Belgesel Haftasına, 19 Nisan Pazartesi günü iki özgür ruhun; 60’lı yıllarda Türkiye’den Amerika’ya göç eden efsanevi elektronik müzik bestecisi İlhan Mimaroğlu ile yaşam dolu hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu’nun hikâyesini konu alan ve yönetmenliğini Serdar Kökçeoğlu’nun üstlendiği “Mimaroğlu” ile merhum Fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in hayatı ve sanatının anlatıldığı ve yönetmenliğini Binnur Karaevli ile Fatih Kaymak’ın üstlendiği “İstanbul’un Gözü”belgeselleri ile başlıyoruz.

Murat Pay’ın “Maşuk’un Nefesi”, Enver Arcak’ın “Hermana”, Stephan Talneau’nun “SAZ”, Tamara ve Kotevsa ile Ljubormir’ın “Perfect Black”, Damian Nenadić’ın “Days of Madness”, Pelin Esmer’in “Kraliçe Lear”, Rıdvan Karaman’ın “Kimsesizler Oteli”, Mladen Kovacevic’ın “Unplugged” Turkish DocuWeek kapsamında çevrimiçi gösterilecek diğer belgesel filmler arasındadır. Yunus Emre Enstitüsü özel gösterimleri kapsamında ise yapımcılığını Murat Tosun ve yönetmenliğini Dirk Schäfer’ın üstlendiği “Edzard Reuter – Leylek Bacaklı”, Mehmet Yılmaz’ın “Umudun Adı: Azez” ve Enis Rıza Sakızlı’nın “Anadolunun Kadım Hikayesi” Türk Belgesel Haftası boyunca gösterimde olacak diğer yapıtlar arasında.

Salgın döneminde bütün dünya dijitalleşirken Türk Belgesel Haftamızı da çevrimiçi gösterimlerin dışında 3 farklı günde 3 farklı konu hakkında yönetmen ve yapımcılarla çevrimiçi söyleşilere ayırıyoruz. Söyleşilerin ayrıca bütün sosyal medya platformlarında yer alacağı Türk Belgesel Haftasında podcastlar üretilecek olup;Spotify, Apple Podcast, Google Podcast ve Amazon Podcast platformlarında yayınlanacaktır.

Belgesel haftamızın programını turkishdocuweek.eventive.org adresinden gözden geçirmeyi ve ücretsiz olarak yerinizi ayırtmayı unutmayın.

 

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir