Yönetmenlerden Gezici Festival Yorumları

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 21. Gezici Festival, 26 Kasım’da Ankara’da başlayan yolculuğunu 10 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı. Ankara, Bursa ve Kastamonu’da gerçekleşen gösterimlere ilgi büyük oldu. Başkentte yüzde 93 doluluk oranına ulaşan festivalin Kastamonu’daki bütün gösterimlerinde izdiham yaşandı. Festival boyunca, dünya ve Türkiye sinemasının en yeni ve ödüllü filmlerini izleme fırsatı yakalayan sinemaseverler, yönetmen katılımıyla gerçekleşen galaların yanı sıra söyleşi, performans ve atölye çalışmalarında da yer alma imkânı buldu.

GEZİCİ FESTİVAL KASTAMONU’DA YOĞUN İLGİYLE KARŞILANDI

Kastamonuluların büyük ilgi gösterdiği ve seyircilerin yer bulmakta zorlandığı festivalde Zeki Demirkubuz, gösterimler başlamadan bir gün önce İletişim Fakültesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. Festivalin ilk gününde ise bol ödüllü Sarmaşık filminin yönetmeni Tolga Karaçelik seyircilerle buluştu. Gösterimin ardından gerçekleşen söyleşide ve sonrasında Karaçelik’e yoğun ilgi gösteren seyirciler, 10 Aralık’taki Bulantı filminin gösteriminden sonra yönetmen Zeki Demirkubuz ile ikinci kez bir araya geldi.

FİLM EKİPLERİ GEZİCİ FESTİVAL’DE İZLEYİCİ İLE BULUŞTU

Bulantı filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz hem Ankaralı hem de Kastamonulu sinemaseverlerle bir araya geldi. Gezici Festival ile 17 sene önce tanıştığını ve o günden bugüne kadar festivalle ilgili hiçbir şeyi kaçırmadığını anlatan Demirkubuz, “Bu tip festivaller ve etkinlikler amacını kısa zamanda unutuyor. Gezici Festival, bu tür bir yabancılaşmayı yaşamadığım, hala yapılma nedeninden uzaklaşmamış ve samimiyetine karşı kendimi borçlu hissettiğim tek festival. Seyircisinin beklentisini hiçbir zaman kendi egosuna, varlığına çevirmedi. Bir anlamda varlık nedenini hiçbir zaman kaybetmedi. Koşulları iyi, kötü, zor ya de kolay olsun bunu mutlaka yapan bir festival benim için. Abartı değil, benim festivalim haline geldi zaten. Öyle bir bağım da var. Ben film yaptığım, onlar da devam ettiği sürece böyle gidecek” diye konuştu. Ankaralı ve Kastamonulu seyircilerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Demirkubuz, festival seyircisiyle ilgili şunları söyledi; “Bulantı gibi Türkiye’de özellikle entelektüel ve eleştirmen çevrelerin inkâr etmek istediği, Türkiye’deki kurulu düzenin çok uzağında olduğu için çok zor karşılanmış, insanları provoke etmiş bir filmle ilgili bazı bağlarımı düzeltmeme yardım etti. Bundan sonraki filmlerimi çekerken de düşüneceğim bir şey bu. Sinemanın nerede ikiyüzlü olduğu, nerede egemenlerin ve düzenin hizasına geldiği ama nerede gelmediği, nerede hakikatini insanlarla paylaşabildiğini böyle festivaller sayesinde görüyorum. Ankara ve Kastamonu bunun ölçüsü oldu benim için. İnsanız sonuçta, İstanbul’daki uzaklaştığım, yitirdiğim, hatta öfke duyduğum bazı şeyler ve kaybolan bazı bağlar bu sayede yeniden kuruluyor. Bir anlamda insanın sinemayla, maneviyatla ilişkisini tamir etmek için ihtiyaç duyduğu şeyin karşılığı gibi geldi Gezici Festival ve seyircisi.”

Sarmaşık filminin yönetmeni Tolga Karaçelik, Ankara ve Kastamonu’da seyircilerle bir araya geldi. Gezici Festival’in en sevdiği festivallerden biri olduğunu söyleyen Karaçelik, “Gezici Festival, sadece film izlemek isteyen insanlarla filmini göstermek isteyenleri bir araya getiriyor, filmi hiç gitmeyeceği yerlerdeki seyirciye ulaştırıyor ve en önemlisi bunu samimi bir şekilde yapıyor. Yönetmenlerle seyircilerini bir araya getiren bir festival olmasından dolayı Türkiye’nin en dinamik festivali olduğunu söyleyebilirim” dedi. Filmin oyuncularından Kadir Çermik ise filmin Bursa gösteriminin ardından Bursalı izleyicilerin sorularını yanıtladı. Gezici Festival’e ilk kez beş sene önce ‘Bornova Bornova’ filmiyle katıldığını anlatan, festivalle Üsküp ile Artvin’e gittiğini ve çok keyif aldığını belirten Kadir Çermik, “Benim için önemli bir tecrübe olmuştu. Gezici Festival çok büyük bir misyonu üstleniyor ve Anadolu’da özellikle bağımsız yapımların giremediği birçok şehre giriyor. Çok kıymetli bir iş yapıyor” diye konuştu.

Abluka’nın yönetmeni Emin Alper başkentli izleyicilerle buluştu. Gezici Festival’in çok önemli bir iş yaptığının altını çizen Alper, “Festivalle tanışmamış, festivalleri yaşamamış Anadolu’daki şehirlerde yaşayan insanlarla önemli filmleri buluşturuyor. Gönül ister ki daha fazla şehre gitsin, çok daha fazla şehirden ve belediyeden destek alsın” diye konuştu. Filmin biletlerinin kısa sürede bitmiş olmasına şaşırdığını da belirten Alper, Abluka’nın vizyonda dördüncü haftasına girdiğini, ona rağmen film biletlerinin tümünün satılmasına şaşırdığını ifade etti. Alper “Demek ki Gezici Festival’in kendine has bir seyircisi var ve bu çok önemli bir şey. Seyirci, bazı filmleri Gezici Festival’de izlemek için bekliyor. Bu benim çok hoşuma gitti” dedi. Filmin oyuncusu Mehmet Özgür ise Bursalılarla buluştu. Başarılı oyuncuya büyük ilgi gösteren sinemaseverler, gösterimden sonra Özgür’ü adeta ‘abluka’ya aldı. Mehmet Özgür ise, “Gezici Festival’in bizim ülkemiz açısından çok önemli bir boşluğu doldurduğunu düşünüyorum ve bu minvaldeki organizasyonların çoğalmasının toplumun aydınlanma sürecini daha da hızlandıracağına inanıyorum. Ne kadar insana ne kadar fazla noktada ulaşabilirsek, o kadar fazla aydınlatabiliriz bu ülkeyi. Gezici festival de şu anda bunun başını çekiyor” diye konuştu.

Ana Yurdu’nun yönetmeni Senem Tüzen ile yapımcısı Adam Isenberg, Türkiyeli seyirciyle ilk kez Gezici Festival’in Ankara gösterimlerinde bir araya geldi. Lise döneminde Gezici Festival’e seyirci olarak geldiğini ve her sene festivali heyecanla beklediğini anlatan Tüzen, Gezici Festival gibi gerçek sanat olarak sinema icra eden yönetmenleri ve filmleri seyircileriyle buluşturan festivalleri çok önemli bulduğunu ve Gezici Festival’in de bu işi çok iyi yaptığını söyledi. Tüzen, “Gezici Festival, gezmeye devam etmesi gereken bir festival. Daha fazla bütçesi olmalı ve daha çok gezmeli. Daha büyük bütçeyle, daha fazla ekiple Anadolu’nun sinema girmeyen pek çok yerine daha gitmesini ümit ediyorum” dedi. Filmin yapımcısı Isenberg ise Gezici Festival’e ilk kez katıldığını ve film sektöründen biri olarak festivali çok samimi bulduğunu belirtti. Filmci ve seyirci arasında genelde çok fazla kişi olduğunu, Gezici Festival’de ise böyle hissetmediğini ifade eden Isenberg,“Gezici Festival’de seyircilerle kendinizi çok yakın hissediyorsunuz” diye konuştu. Filmin başrol oyuncusu Nihal Koldaş da Bursalı seyirciyle bir araya geldi. Bursalı sinemaseverlerle gerçekleştirdikleri sohbetin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Nihal Koldaş da “Bu kadar etkin ve yetkin bir seyirciyle karşılaştığımızı görmek beni sevindirdi, çok güzel bir söyleşi oldu. Filmin geri dönüşü bakımından çok verimliydi. Gezici Festival’in bu açıdan yararı çok büyük çünkü gerçek sinema seyircisini filmlerle buluşturuyor. Keşke bütün şehirlere gidebilse, bütün emek verenlere güç diliyorum” şeklinde konuştu.

Gezici Festival’in bu yılki teması Güvencesiz Hayatlar bölümünde gösterimi yapılan Nefesim Kesilene Kadar’ın yönetmeni Emine Emel Balcı ve görüntü yönetmeni Murat Tuncel Ankara seyircisiyle bir araya geldi. Gezici Festival ile yollarının ilk defa Bekleyiş isimli kısa filmiyle Kars’ta kesiştiğini anlatan Balcı, o günden beri festivalin kendisi için önem taşıdığını ve bu yıl festivalde uzun metrajlı filmi ile yer almanın kendisi için çok anlamlı olduğunu belirterek, “Gezici Festival, Türkiye gibi dağıtım açısından sorunlu olan bağımsız filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlıyor. Festival sayesinde belki de hiç karşılaşamayacağınız insanlarla oturup filminizden bahsedebiliyorsunuz. Gezici Festival’in gittiği şehir için de sinemacılar için de çok önemli bir festival olduğunu düşünüyorum” dedi. Balcı, Bursa gösterimlerinin üçüncü gününde Bursalı sinemaseverlerle bir araya geldi.

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir