US3FEST’te Ödüller Dağıtıldı

Yaratıcılığın bilim ve sanatla buluştuğu Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin kapanış töreni, 30 Eylül tarihinde Beyoğlu Fitaş Sineması’nda gerçekleşti. Kapanışta; festival kapsamında düzenlenen Uluslararası CGI, Uluslararası Uzun Metraj ve Ulusal Uzun Metraj ödüllerinin yanı sıra NFT Ödülleri sahiplerini buldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin Şenay Gürler’in sunuculuğunu üstlendiği kapanış töreni, 30 Eylül tarihinde Beyoğlu Fitaş Sineması’nda gerçekleşti. Festival, 6 Ekim tarihine kadar Beyoğlu Fitaş ve Kadıköy olmak üzere İstanbul’un iki yakasında seyircilerle buluşmaya devam edecek.

Festivalin kapanış töreninde konuşan festival idari direktörü Filiz Dağ, genç bir ekip ile birlikte gençlerin yaratıcı dünyasından ilhamla oluşturulan böyle bir festivalin ortaya çıkmasından dolayı memnuniyetini belirtti.

Uluslararası CGI Ödülü’nün Kazananı “Killing the Eunuch Khan”!

Gençlerin yaratıcı dünyasından yararlanmak; Metaverse, VR, AR ve yeni nesil 3 boyutlu teknolojilerin kullanımına katkı sunmak ve bu alanın geniş imkânlarını sinemaseverlerle paylaşmayı amaçlayan Uluslararası CGI Ödülü’nün takdimi, festivalin kreatif tasarımcısı Atilla Erkmen tarafından yapıldı. Erkmen, hayal etmek ve üretmek kavramlarının bu festival ile hayata geçtiğinin altını çizdi.

Uluslararası CGI Ödülü’nün kazananı festivalin destekçilerinden olan Atlas Space’den Burçin Gürbüz tarafından yapılırken; seçilen film Abed Abest’in Harem Ağası’nı Öldürmek (Killing the Eunuch Khan) oldu. “En İyi CGI Ödülü”nü kazanan isme 5 bin TL para ödülü verildi.

Uluslararası Uzun Metraj Ödülü de “Killing the Eunuch Khan” Filmine!

Festival kapsamında dünya sinemasının seçkin yapımlarının, Türkiye prömiyerlerinin yapıldığı Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nın kazananı belli oldu. Jüri başkanlığını usta yönetmen Alex Proyas’ın üstlendiği yarışmanın kazananı Abed Abest’in Harem Ağası’nı Öldürmek (Killing the Eunuch Khan) filmi olurken; ödülü Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan takdim etti. Birinci olan film 25 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.

Ulusal Uzun Metraj Ödülü’nü İki Film Paylaştı: “Topal Şükran’ın Maceraları” ve “Kötü Kedi Şerafettin” 

2010’larda üretilen, fantastik sinemanın kaliteli yerli ürünlerinin yaratıcılarının yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nın kazananı jüri başkanı Ezel Akay tarafından açıklanırken; Akay bu ödülü oy birliğiyle iki filme birden vermeye karar verdiklerini belirtti. Yarışma kapsamında “En İyi Film Ödülü”nü Onur Ünlü’nün Topal Şükran’ın Maceraları ile Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal’ın Kötü Kedi Şerafettin filmleri aldı. Kazanan filmlere toplam 40 bin TL ödül takdim edildi. Ödülü alan Mehmet Kurtuluş, 2016 yapımı filmlerinin halen ödül almasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Onur Ünlü ise ödülünü İranlı kadınların mücadelesine ithaf etti. Ali Kemal Çınar’ın Gizli filmi ise Mansiyon Ödülü’nün sahibi oldu.

NFT Ödülleri Verildi

Dijital dünya ve bilim vurgusuyla yola çıkan Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde NFT Ödülleri sahiplerini buldu. Festivalin sponsorları olan Haliç Üniversitesi, Atlas Space, Akın Robotics, Migros Ticaret, Kia, HEFA, Gülerpack’e ödülleri verildi.

Basın dalındaki NFT Ödülleri’nin sahipleri Cumhuriyet Gazetesi’nden Başak Bıçak’ın, Yeni Şafak’tan Halime Kirazlı’nın, Anadolu Ajansı’nın ve Bidolu Sinema’dan Aslıhan Saraçoğlu’nun oldu.

Festivalin ana sponsoru olan Haliç Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu da yaptığı konuşmasında, sanatsal çalışmaları ve gençlerin yaratıcı düşüncelerini desteklemeye ve bunların takipçisi olmaya özen gösterdiklerini belirtti. Akla uygunluğu referans aldıklarını ifade eden Utlu, dijital dünyayı ve Metaverse evrenini yakalamak adına Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali gibi interaktif oluşumlara desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

Kapanış konuşmasını yapan festival yönetmeni Gülşah Elikbank, masallarda her zaman iyilerin kazandığını vurgulayarak, bu festivalin de iyi bir iş için iyiler tarafından kurgulandığını söyledi. Elikbank, sanatın yol göstericiliği üzerinde dururken, “Bu yol göstericilik de ancak bilimle birlikte mümkün.” diye konuştu.

Festivalin destekçilerinden olan Akın Robotics tarafından geliştirilen Mini Ada ve Robot Aras kapanış töreninde teknolojik bir şölen sundu. Ayrıca Haliç Üniversitesi hocalarının müzik dinletisiyle seyircilere müzik ziyafeti yaşatıldı. Kullanılan görsel efektler ve “Geleceğe Dokunmak” temalı, el tasarımlı ödül heykelcikleri ile bilim ve sanatın buluşması bir kez daha vurgulandı.

Festivalin sanat yönetmeni Kerem Akça, Kadıköy Sineması’ndaki gösterimlerde Onur Ünlü, Mehmet Kurtuluş, Can Evrenol, Tolga Karaçelik, Muammer Koçak ve Ozan Adam ile soru-cevap seansları gerçekleştirecek.

PAYLAŞ

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir