TSA Dijital Arşivi Büyüyor!

Türk sineması üzerine şimdiye kadar yapılmış en geniş veritabanı Türk Sineması Araştırmaları (TSA) Arşiv Veritabanı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ile gelişiyor ve güncelleniyor.

Türk Sineması Araştırmaları (TSA) bir proje olarak Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile 1 Eylül 2013 itibarıyla hayata geçirildi. Proje sürecinin sonunda, 1 Haziran 2014 tarihinde, TSA.org.tr sitesi üzerinden TSA Arşiv Veritabanı erişime açıldı. 2017 yılında İngilizce versiyonu yayına alındı. Eylül 2020 yılı itibariyle ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile TSA Arşiv Veritabanını geliştirme ve güncelleme çalışmaları yürütülmeye başlandı. Yıl sonuna kadar özellikle 1990 sonrası filmler üzerine yürütülecek çalışma kapsamında filmler seyredilerek sinopsisleri yazılarak konu ve karakter etiketlemeleri yapılıyor. Ayrıca Türk sinemasına emek vermiş isimlerin biyografileri de yazılmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra TSA Arşiv Veritabanında yer alan kitaplar, süreli yayınlar, makaleler, tezler ve diğer özgün içerikler de geliştiriliyor, güncelleniyor.

İçerik zenginleştirme çalışmaları devam eden TSA Web Sitesi ve Arşiv Veritabanının güncel içeriği yurt içi ve yurt dışından Türk sinemasına ilgili duyan herkesin istifadesine sunulacak.

Türk Sineması Araştırmaları (TSA) Hakkında

Türk sinemasının mevcut birikimini bir link üzerinden inceleme imkânı sunan dijital arşivde; şimdiye kadar çekilen filmlerin yanı sıra sinema ile ilgili yazılan tezler, makaleler; yayımlanan dergiler ve kitapların ayrıntılı künyelerine; filmlerin set fotoğrafları, lobileri, afişleri gibi çok sayıda görsel materyale ulaşmak mümkün. www.tsa.org.tr linki üzerinden güncelin de nabzını tutan sitede vizyona giren filmlerin eleştirileri, haberler, dosyalar, söyleşiler ve makaleler de yayımlanıyor.

TSA çalışmaları kapsamında bugüne kadar 4.000 civarı filmin özgün sinopsisi veritabanına aktarıldı. TSA ekibi filmleri yeniden izleyerek gerçekleştirdiği sinopsis yazımında karakter, mekân, araç, konu, müzik etiketlemeleri yaparak araştırmacılar, sinema yazarları ve akademisyenlerin ihtiyaç duydukları verilere daha kolay ulaşmalarını sağlıyor. Ayrıca, filmlerin festivallerden aldıkları ödüllere de bu bağlantılar üzerinden ulaşılabiliyor.

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir