Dostları Yavuz Özkan’ı Eskişehir’de Andı

Katadrom Art Colony 29 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında açılışına özel olarak gerçekleştirdiği Eskişehir Sinema Günleri, geçtiğimiz mayıs ayında kaybettiğimiz usta yönetmen Yavuz Özkan Sergisi ile açılış yaptı. Etkinlikte usta yönetmenin onuruna filmleri gösterildi.

Eskişehir’de Sinema Günleri

Bu seçkide, Atalay Taşdiken’in Mommo: Kız Kardeşim, Çiğdem Vitrinel’in Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Burçak Üzen’in Beginner, Sefa Öztürk’ün Güvenfilmlerinin yanı sıra, küçük izleyicileri hedefleyen Burhan Gün imzalı Renkli Balık Yeni Dünyalar Kaşifi adlı animasyon izleyici ile buluştu. Çoğu yapımın gösterimi filmlerin yönetmenleri ve oyuncularının katılımıyla söyleşi gerçekleştirildi.

Kurdele kesimiyle açılışı gerçekleştirilen Art Colony’in ilk sergisi 22 Mayıs’ta hayatını kaybeden Yönetmen Yavuz Özkan Arşivi’nden derlenen, Yavuz Özkan: Hayal, Tutku ve Mücadele” sergisi oldu. Yavuz Özkan’ın kitapları, senaryoları, ödülleri, gazetede çıkmış haberleri ve birçok film yapımı öncesinde yaptığı çalışmaları içeren sergi, uzun süre incelenilen dikkat odağı oldu.  Yavuz Özkan’ın dostları Mehmet Aslantuğ, Uğur Polat, ve  Atalay Taşdiken olmak üzere sinema dünyasından birçok  senarist, oyuncu, yapımcı ve yönetmen sergiye katılanlar arasındaydı.

Oyuncu Uğur Polat

‘Yavuz Özkan’ı Anarak Açılışı Yapalım İstedik’

Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği adına açılışta konuşan Şebnem Vitrinel; “Heyecanlı bir gün bizim için. Bize çok güzel ev sahipliği yaptılar, önemli bir fırsat verdiler bize. 2 aydır Tepebaşı Belediyesi ve biz ekip olarak çalışıyoruz. Belediye ile birlikte resmi açılış üzerinde konuşurken, çok kıymetli bir yönetmeni, önemli bir sinemacı olan Yavuz Özkan’ı analım istedik. Geçtiğimiz Mayıs ayında kaybettik. Biz de bu açılışı kendisini anarak yapmak istedik. Umarım siz de bizim kadar sergiden keyif alır ve hocamızı anımsarsınız” ifadelerini kullandı.

Yavuz Özkan Anma Töreni Gerçekleştirildi

Eskişehir Sinema Günleri’nde daha sonra Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yavuz Özkan Anma Töreni gerçekleştirildi. İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası’nın verdiği mini konser ile başlayan etkinlikte konuşan Şebnem Vitrinel, “Biz Katadrom Derneği olarak başta sinema olmak üzere pek çok alanda eğitimler ve etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Birkaç senedir de yaptığımız işleri büyütmeyi, insanları bir araya getirmeyi konuşuyorduk. Bu noktada, yolumuz Tepebaşı Belediyesi ile kesiştiği için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Güzel şeyler yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Senarist Şebnem Vitrinel

‘Hayaller Bazen Çok Güzel Bir Şekilde Kesişebiliyor’

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise konuşmasında Tepebaşı Belediyesi’nin sanata verdiği değere dikkat çekerek, “Uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz üç sanat organizasyonumuz var. Katadrom ile birlikte olmaktan ve sinemaya katkı sağlamaktan da gerçekten mutluyuz. Yaşam Köyü’nde Alzheimer hastalarımızı sanat ile bir araya getireceğiz. Usta sanatçılarımızdan, öğrencilerimiz için mentörlük talep edeceğiz. Kısacası Eskişehir yine örnek olmaya ve Türkiye’ye örnek işler sunmaya devam edecek. Yavuz Özkan’ın da ‘Sanat Kolonisi’ adında tasarımları olduğunu ve kendi elleri ile yapıları çizdiğini öğrendim. İnanın aynı bizim Yaşam Köyü’ne benziyor. Hayaller bazen çok güzel bir şekilde kesişebiliyor, o açıdan da ayrıca mutlu olduk” ifadelerini kullandı.

Muzaffer Hiçdurmaz’a Emek Ödülü

Programda daha sonra hayatını sinemaya adayan usta yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz’a emek ödülü takdim edildi. Aldığı ödülden dolayı onur duyduğunu kaydeden Hiçdurmaz, sinema ile çocukluğunda Eskişehir’de tanıştığını anlattı. Ardından yönetmenler Atalay Taşdiken, Sefa Öztürk ve Çiğdem Vitrinel’e de plaketleri takdim edildi.

Yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz’ın Ödül Konuşması

Anılarla Yavuz Özkan

Törende Yavuz Özkan’ı anmak için sahneye gelen aktör Mehmet Aslantuğ, “Eskişehir’de yapılan bu politikaların ülkeye yayılması gerekli. Bunu Karadeniz’e, Akdeniz’e, Ege’ye ve tüm yurda taşımak Eskişehir’in boynunun borcudur” diye başladığı konuşmasında, Yavuz Özkan’la 1994’te Bosna Hersek’te savaş sırasında belgesel çekmek için gittikleri kampın bombalandığını anlattı.

Mehmet Aslantuğ ve Uğur Polat

Aslantuğ, “Yavuz Abi çok kötü oldu ve ‘geri dönüp filmi bitirelim’ dedi. Savaş ortamında bir hafta geçirdikten sonra saatler süren zorlu bir yolcuğun ardından bir molada bakkala girdiğimde arkamdan gülerek geldi ve sevinçle, ‘Mehmet biliyor musun, şoför arabayı yıkatıyor’ dedi. Böyle zor ve kötü bir durumda bile böyle bir olaydan sevinç çıkarabilen bir insandı” dedi.

Mehmet Aslantuğ Ödülünü Alıyor

Aktör Uğur Polat ise, “Yavuz Özkan üç kere senaryo yazardı, çekime çıktığımız, çektiğimiz ve dublajdaki. Bugün 22 yıl önce çektiğimiz Bir Erkeğin Anatomisi’ni izlerken yine onunlaydık” şeklinde konuştu.

Uğur Polat Ödülünü Alıyor

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç daha sonra konuk sanatçılar Aslantuğ ve Polat’a, Devrim arabasının camdan birer figürünü armağan etti. Gece, yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Özkan’ın yaptığı “Yengeç Sepeti” filminin gösterimi ile sona erdi.

Katadrom’un ‘Eskişehir Sinema Günleri’ festivalinin direktörlüğünü Hülya Sungu ve Şebnem Vitrinel yaparken festivalin kordinatörlüğünü Murat Yıldırım üstlendi. Yavuz Özkan Sergisi danışmanlığını Yavuz Özkan’ın eşi Aycan Çetin yaptı. Etkinliğin danışmanlığını ise sinema yazarı Suat Köçer yaptı.

1995 yılında Muğla’nın bir sahil kasabasında doğdu. Lise sonda okuduğu ‘Suç ve Ceza’ adlı romandan çok etkilenerek Sinema-TV bölümünü okumaya karar verdi. Üniversite yıllarında senaryo alanında kendini geliştirmeye çalıştı ve bu dönemde yazdığı kısa metraj senaryolarının birkaçını filme dönüştürdü. Mezun olduktan sonra Film Arası ile tanıştı. Şimdi bu ailenin mensubu olarak yazılar yazmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir