İstanbul Modern’de Filmmor Kadın Filmleri Günleri

13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin ilk durağı İstanbul Modern. 14 Mart Cumartesi günü başlayacak festival, ana tema olan “Kadınların Direnişi” çerçevesinde dünyadan ve Türkiye’den kadınların son yılda yaptıkları uzun metrajlara, belgesellere ve kısa filmlere yer veriyor.

Festival 14-22 Mart tarihleri arasında İstanbul Modern’de seyirciyle buluşacak. Festivalin öne çıkan yapımları olarak usta yönetmen Margarethe von Trotta’nın artık klasikleşmiş eserleri olan Rosa Luxembourg, Marienne ve Juliane ve Kız Kardeşler ya da Mutluluğun Dengesi filmleri yanında Nancy D. Kates’in Susan Sontag’a Bakmak, Melisa Önel’in Kumun Tadı, Laura Mulvey, Mark Lewis ve Faysal Andullah’ın ortak yönetmenlik yaptığı 23 Ağustos ve Ally Acker’in Bobinlere Tarih Yazan Kadınlar filmlerini sayılabilir.

Festival kapsamında gösterimi yapılacak olan Hannah Arendt, Rosa Luxembourg, Marienne ve Juliane ve Kız Kardeşler ya da Mutluluğun Dengesi gibi çok önemli filmlerin yönetmeni, feminist sinemanın en önde gelen isimlerinden olan kadın yönetmen Margarethe von Trotta festivalin konuğu olacak. 13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İstanbul’adn sonraki durağı ise Nevşehir-Kapadokya olacak.

Festivalde seyirciyle buluşacak filmlerin listesi ise şöyle:

HANNAH ARENDT
2012, ALMANYA, LÜKSEMBURG, FRANSA, İSRAİL | DCP, RENKLİ, 113′ | ALMANCA, İNGİLİZCE, İBRANİCE, LATİNCE
YÖNETMEN: MARGARETHE VON TROTTA
Fransa’daki bir toplama kampından kaçmayı başaran bir Yahudi olan Hannah Arendt, The New Yorker dergisinin Eichmann davasını izlemek üzere İsrail’e gitme önerisini, çevresinin tüm “dayanamazsın, gitme!” uyarılarına rağmen kabul eder. Adolf Eichmann Yahudilerin toplama kamplarına, oradan da ölüme gönderilmelerini sağlayan ve İsrail’de yargılanacak bir Nazidir. Arendt yargılamayı izledikten sonra yazdığı, “Kötülüğün Sıradanlığı” kavramını ortaya atmasına zemin hazırlayan yazılardan sonra şiddetli tepkiler, hakaret ve tehditlerle karşı karşıya kalacaktır.

SEVGİLİ ROSA
ROSA LUXEMBOURG
1986, BREZİLYA | BLU-RAY, RENKLİ, 95′ | PORTEKİZCE
YÖNETMEN: MARGARETHE VON TROTTA
Rosa Luxemburg’un politik kimliği kadar özlemleri, aşkları ve düşleriyle bir kadın olarak portresi… Seven, kıskanan, çocuk isteyen, dans eden, günbatımına karşı şarap içmekten hoşlanan, hapishane avlusunu çorak bir köşesine ektiği çiçeklerle bahçeye çeviren bir kadın… Devrimin olunacak ve yaşanacak bir pratik olduğunun farkında bir devrimci… Kişiliğinden, cinselliğinden, yaşamından ödün vermeyen bir kadın. Tutkusu ve cesaretiyle, daima Sevgili Rosa…

MARIENNE VE JULIANE
DIE BLEIERNE ZEIT
1984, ALMANYA | 35MM, RENKLİ, 106′ | ALMANCA
YÖNETMEN: MARGARETHE VON TROTTA
Sakin ve uysal Marianne militan olurken, asi Julienne ise kardeşinin siyasal şiddetine karşı durur. Marianne ve Julienne kız kardeşlerin sevgi nefret ilişkisinin çatışmalı süreci, Julienne’in Marianne’i anlamasıyla sona erdiğinde Marianne resmi açıklamaya göre “intihar etmiştir”. Julianne kardeşinin ölümü ile ilgili gerçeğin peşine düşer. Yetmişlerin ortalarında Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun çekirdek militanlarından olan Marianne ve Julienne kız kardeşlerin hikâyesi…

KIZ KARDEŞLER YA DA MUTLULUĞUN DENGESİ
SCHWESTERN ODER DIE BALANCE DES GLUCKS
1979, ALMANYA | 35MM, RENKLİ, 107′ | ALMANCA
YÖNETMEN: MARGARETHE VON TROTTA
Maria ve Anna kız kardeşler birlikte yaşarlar. Yönetici sekreterliği yapan Maria, Anna’yı eğitimini bitirip çalışmaya başlaması için cesaretlendirir. Üniversiteyi bırakmayı düşünen Anna ise ilaç üstüne ilaç alır ve bir yandan da günlük tutar. Maria’nın patronunun oğlu Maurice ile yeni başlayan ilişkisi Anna’nın sert müdahalesiyle biter. Maria’nın Anna ve geçmişiyle ilişkisi diğer ilişkilerine de dolanmaya devam edecek midir?

KIZLAR ÇETESİ
BANDE DE FILLES
2014, FRANSA | DCP, RENKLİ, 112′ | FRANSIZCA
YÖNETMEN: CÉLINE SCIAMMA
Aile ortamından, sonu gelmek bilmeyen okul hayatından ve yaşadığı erkek egemen ortamdan bunalan Marienne, özgür ruhlu üç kızla tanıştıktan sonra yeni bir hayata başlar. Adını, giyimini değiştirir ve özgür olma umuduyla okuldan ayrılıp çeteye katılır.

SUSAN SONTAG’A BAKMAK
REGARDING SUSAN SONTAG
2014, ABD | BLU-RAY, RENKLİ, 100′ | İNGİLİZCE
YÖNETMEN: NANCY D. KATES
Susan Sontag’a Bakmak, 20. yüzyılın kışkırtıcı düşünürlerinden birinin hayatına dair özgün ve samimi bir belgesel. Kendisi, arkadaşları, ailesi ve sevgililerinin aktardıklarıyla Susan Sontag… Kitaplara ilk duyduğu hayranlıktan ilk gey bar ilk deneyimine, ilk evliliğinden son aşkına, tutkusu ve açık sözlülüğüyle kuşağının önemli edebi, siyasi ve feminist simgelerinden Susan Sontag sizlerle.

KUMUN TADI
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 89′ | TÜRKÇE
YÖNETMEN: MELİSA ÖNEL
Hamit, İstanbul’un tekinsiz mahalleleriyle, şehirden çok uzak olmayan Karadeniz sahilindeki yoksul bir sınır kasabası arasında gidip gelmektedir. Kömür tüccarı olan ve insan kaçakçılığı yapan Ali için çalışan Hamit, kamyonetiyle kömür götürürken dönüşte kaçak göçmenler getirmektedir. Ali ile Hamit arasındaki güç savaşının ortasında kalan Mehmet ise, gençlik yıllarını bu iki adama işlerinde yardımcı olarak geçirmektedir. Hamit bu kasvetli kasabada kendini sıkışmış hissetmektedir. Tek tesellisi yurtdışından kasabadaki araştırma merkezindeki projesi için çalışmaya gelmiş botanik bilimci Denise’dir. Hamit ve Denise, denizin kenarında, ıssız bir kulübede gizlice buluşur ve kasabalılardan gizlemeye çalıştıkları ilişkilerini burada sürdürmeye gayret ederler. Denise, Hamit’in yaşantısında kendisini şüphelendiren davranışlara şahit olsa da soru sormamayı yeğler. Yeni bir grup mültecinin kasabaya gelişi ve mahsur kalmasıyla beraber gerilim daha da artarken ikilinin ilişkileri kırılmaya başlar. Ve o fırtınalı gece gelir…

BOBİNLERLE TARİH YAZAN KADINLAR
REEL HERSTORY: THE REAL STORY OF REEL WOMEN
2014, ABD | DIGIBETA, RENKLİ, 147′ | İNGİLİZCE
YÖNETMEN: ALLY ACKER
Beyaz perdede öykü anlatan ilk yönetmen, sessiz yıllarda en çok bedel ödeyenler, ezber bozan filmlerin öncüleri, ilk jenerik kurgucusu… Hepsi kadındı. Bobinlere tarih yazan kadınların görmezden gelinen, yok sayılan varlığının, sinemadaki öncülükleri ve ürettiklerinin tarihini ortaya çıkaran film, arşiv görüntüleri ve röportajlarla feminist bir tarihi perdeye taşıyor. Herkesi bu tarihi yazan kadınlara iade-i itibara ve saygı duruşuna çağırarak…

BIRAKINIZ PASTA YESİNLER
LET THEM EAT CAKE
2014, ABD | BLU-RAY, RENKLİ, 81′ | BANGLA, BENGALİ, İNGİLİZCE, FRANSIZCA, GUERZE, JAPONCA, JIKARILLA APAÇİ, SOMALİ, İSPANYOLCA, TELUGU, TURKANA, TÜRKÇE
YÖNETMEN: ALEXIS KRASILOVSKY
Nasıl oluyor da birilerini hasta edebilen ve hatta öldürebilen bir şey, tutkunun ve kültürel değerlerin tatlı bir ifadesi haline gelebiliyor? Bazıları için lüks iken, diğerleri için yemek yerine geçen hızlı bir çözüm olan pasta giderek daha fazla insan için gözden düşen geleneksel bir yiyecek çeşidi. Hamur işinin hazlarına ve risklerine küresel bir bakış atan film, izleyicinin iştahını kabartan pasta yapımı sahneleriyle de hem haz hem de risk içeriyor.

ARKADAŞIMI MERAK EDİYORUM
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 26′ | TÜRKÇE
YÖNETMEN: BAĞIMSIZ KADIN İNİSİYATİFİ
İzmir’de yapılan Gezi Parkı eylemlerinde, Gündoğdu Meydanı’na kurulan dayanışma çadırlarından ve evlerinden gözaltına alınan kişilerden 38’i tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu tutuklulardan olan dört kadın, Şakran Cezaevi’nde çıplak arama dahil çeşitli insanlık dışı muamelelere maruz kaldı. Maruz kaldıklarını duyurmak ve onlarla dayanışmak amacıyla çeşitli kadın örgütlerinden oluşan İzmir Kadın Platformu, “Arkadaşımı Merak Ediyorum” kampanyasını başlattı. Film, tahliye olan tutuklu kadınların tanıklığıyla yaşananları ve kampanyayı filmleştiriyor, kadın dayanışmasının var ettiği güç ve umudu paylaşıyor.

BİZ DE VARIZ
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 45′ | TÜRKÇE
YÖNETMEN: SEMA TURHAN
Türkiye’de engelli kadın olmak… Çifte dezavantaj, mücadele gerektiren zorlu bir yaşam… Trabzon’da yaşayan engelli kadınlar bu zorlu mücadeleyi, kendi yaşamlarından yola çıkarak Türkiye’de engelli kadın olmayı anlatıyor…

23 AĞUSTOS
23RD AUGUST
2013, İNGİLTERE | DCP, RENKLİ, 22′ | İNGİLİZCE
YÖNETMENLER: LAURA MULVEY, MARK LEWIS, FAYSAL ABDULLAH
23 Ağustos 2008, Bağdat’taki ünlü Al Mutanabbi sahaflar caddesini takip eden kesintisiz tek plandan oluşuyor. Filmde Faysal Abdullah kardeşi Kamel’in 23 Ağustos 2008’deki faili meçhul bir suikastta ölümüne kadar olan hayatını anlatırken, Irak siyasi tarihinin az bilinen bir kesitini, seksenlerin başlarında Saddam Hüseyin rejimi tarafından sürgün edilen Iraklı sosyalistlerin yaşamını da anlatıyor.

NEFRET
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 45′ | TÜRKÇE
YÖNETMENLER: ESRA AÇIKGÖZ, HAKAN ALP
Resmi ideolojinin Türk, Müslüman, Sünni, erkek “biz” tanımının dışında ve hedef tahtasında olan ötekiler arasındaki 10 kişiye sözü bırakan “Nefret”, öteki olma hallerine dair bir film.

CESET DÖKMEK YASAKTIR
PROHIBIDO ARROJAR CADÁVERES A LA BASURA
2014, İSPANYA | BLU-RAY, RENKLİ, 18′ | İSPANYOLCA
YÖNETMEN: CLARA BILBAO
Yıl 2029. Nati ve Tomas’ın kızları ölmek üzeredir. Gömme işlemi çok pahalıdır. Çevre kirliliği nedeniyle yakmak da yasaktır. Yeni yasa cenazeleri şehirden köy mezarlıklarına taşımayı da yasaklamıştır. Nati ve Tomas ne yapacaklarını bilmemektedirler…

KORDELYA
CORDELIAS
2013, İSPANYA | BLU-RAY, RENKLİ, 25′ | İSPANYOLCA
YÖNETMEN: GRACIA QUEREJETA
Farklı suçlardan hüküm giymiş on kadın, hem kırgınlıklarının terapisi hem de topluma uyum sağlamanın yolu olabilecek bir tiyatro oyunu hazırlar. Üstelik oyun sayesinde, hapishane dışına çıkıp İspanya’yı baştan başa turlayabileceklerdir.

HÜZÜNLÜ CANAVARLAR
SMUTNE POTWORY
2013, POLONYA | BLU-RAY, RENKLİ, 30′ | LEHÇE
YÖNETMEN: JUSTYNA TAFEL
Kendisinin bir prenses ve babasının kötü canavarlarla savaşan bir şövalye olduğuna inanan küçük bir kızın gözünden bambaşka bir dünya. Küçük kız her geçen gün çocukluğumuzun sihirli sınırlarını geçmeye bir adım daha yaklaştıkça izleyiciye sorar: Dünya inandığımızdan ibaret midir ya da inandığımızdan farklı olabilir mi?

EDIFICE
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 13′ | DİYALOGSUZ
YÖNETMEN: IRMAK KARASU
Bir kadın karakterin dayatılan “ahlaka” başkaldırısına dair bir dans filmi.

BİR ADAM Bİ KADIN VE DİĞER ŞEYLER
2015, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 7′ | TÜRKÇE
YÖNETMEN: BİLEN SEVDA KÖNEN
Uzun zamandır birbirini görmemiş ve neredeyse hiç tanımayan bir baba-kızın iletişimsizlikten doğan gerginliklerine tanık olduğumuz akşam yemekleri sırasında yaşadıkları gelgitler, dışarıdan bakanlar için bir kadın ve bir erkekten öteye gidemeyen iki kişi arasındaki bir ilişkidir…

RENK
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 9′ | TÜRKÇE
YÖNETMENLER: ONURAY TOPRAKLI, HARUN BAYSAN
Selim bir kargo şirketinde muhasebecidir. 26 yaşına kadar toplumun, ailesinin istediği gibi yaşamıştır. Üniversiteyi bitirip askerlik yaptıktan sonra sıra evlenmeye gelmiştir. Selim için yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Her gün olduğu gibi işten çıkıp metroyla evine gittiği, televizyon izlediği, annesi ile evlilik mevzusunu konuştuğu bir gün, Selim için bardak dolup taşar…

YABANİ OT
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 11′ | TÜRKÇE
YÖNETMEN: CANSU BOĞUŞLU
Sıcak bir yaz gecesinde insanlar bohem bir sanat kutlamasında eğlenirken hava birden bire değişmeye başlar. Tıpkı o gece orada olan bir çiftin duyguları gibi…

MEMENTO MORİ
2014, TÜRKİYE | BLU-RAY, RENKLİ, 4′ | TÜRKÇE
YÖNETMEN: PELİN KIRCA
Gündelik yaşamdan bir parça…

İSLAM VE ERKEKLİK
MANISLAM – ISLAM AND MASCULANITY
2014, NORVEÇ | BLU-RAY, RENKLİ, 60′ | İNGİLİZCE, TÜRKÇE, BENGAL DİLİ, ENDONEZCE, ARAPÇA
YÖNETMEN: NEFİSE ÖZKAL LORENTZEN
Neden Kuveyt’te bir adam Allah’ın 99 isminden ve Kur’an hikayelerinden esinlenerek “99” olarak adlandırdığı süper kahramanlar hakkında bir çizgi roman yaratır? Neden bir adam Bangladeş’te, cemaate nasıl oyun oynanacağını öğretmek için bir köyden diğerine seyahat eder? Neden bir adam Endonezya’da diğer erkekleri gösterilerde kısa kollu giymek için cesaretlendirir? Bu adamların her biri, oyun oynayarak kendi kültürlerinde erkekliğin karanlık tarafını bir şekilde değiştirmeyi hedefler.

KİKİ
MADEMOISELLE KIKI ET LES MONTPARNOS
2013, FRANSA | DIGIBETA, RENKLİ, 14′ | FRANSIZCA
YÖNETMEN: AMELIE HARRAULT
Sade bir model, Gecenin Kraliçesi olmuş bir ressam, çizer, yazar ve kabare şarkıcısı, 20. yüzyılın bilinen avangart ressamlarını gafil avlayan “ilham kaynağı” olan Kiki…

YENİ HAYATLAR
NEW BORNS
2013, HİNDİSTAN | BLU-RAY, RENKLİ, 8′ | HİNTÇE
YÖNETMEN: MEGHA RAMASWAMY
Yeni Hayatlar, izleyicisini adsız bir distopya şehrinin özel ve kamusal alanlarının boğuculuğunda bir yolculuğa çağıran, asit/kezzap saldırısına uğramış kadınlara dair bir belgesel…

MASMAVİ GÖKYÜZÜ
BLUE BLUE SKY
2014, İSVİÇRE | BLU-RAY, RENKLİ, 9′ | ALMANCA
YÖNETMEN: BIGNA TOMSCHIN
“Yazın herkes tatile gider, plajlara muhtemelen. Orada, hiçbir şey olmadığının farkında bile değillerdir.” Yaz tatilinden önce Maria konuşmayı bırakır. Tatil aktiviteleri ve yüzme havuzundan uzakta, nadiren ziyaretçisinin olduğu gizli dünyasında yaşamaktadır.

#KALTAKYÜRÜYÜŞÜNY
#SLUTWALKNYC
2013, ABD | BLU-RAY, RENKLİ, 5′ | İNGİLİZCE
YÖNETMEN: THERESE SHECHTER
“Kadınlar mağdur olmamak için sürtük gibi giyinmekten kaçınmalıdır.” Toronto polis memuru tarafından söylenen bu söz, 2011’deki ilk Kaltak Yürüyüşü’nü organize eden feminist kadınları kışkırtarak küresel bir siyasi harekete vesile olur. Genellikle “kaltaklar gibi giyinme hakkı talep edenlerin yürüyüşü” olarak yaftalanan Kaltak Yürüyüşü aslında tek tipleştiriciliğe itiraz etmek, tecavüzü meşrulaştıran tehlikeli mitleri ve suçluları aklayanları teşhir etmek amacıyla yapılır. Film, kimileri için güçlendirici kimileri içinse tartışmalı ve dışlayıcı New York Kaltak Yürüyüşü’nü belgeliyor.

KUZEN BERT
COUSIN BERT
2014, BELÇİKA | BLU-RAY, RENKLİ, 4′ | FLEMENKÇE, FRANSIZCA
YÖNETMEN: CAMERA-ETC
Domuz ailesi kuşaklardır çiftçilik yapmaktadır. Bu ailede kızlar ve oğlanların kendi görevleri vardır. Hollandalı Kuzen Bert yaz tatilini bu çiftlikte geçirir.

KIRKAYAK VE KURBAĞA
MILLE-PATTES ET CRAPAUD
2013, FRANSA | BLU-RAY, RENKLİ, 10′ | FRANSIZCA
YÖNETMEN: ANNA KHMELEVSKAYA
Uzak bir ormanda, zarif, kıvrak Kırkayak tüm diğer yaratıklar tarafından takdir edilir. Ondan nefret eden mağrur ve kıskanç Kurbağa dışında. Bir gün Kurbağa, Kırkayak’tan kurtulmaya karar verir…

TARÇIN ÇİÇEĞİ
POR LA FLOR DE LA CANELA
2012, İSPANYA | BLU-RAY, RENKLİ, 20′ | İSPANYOLCA
YÖNETMEN: MARIA SANCHEZ TESTON
Tarçın Çiçeği bizi Orta Çağ’dan 21. yüzyıla, cinsiyetçilik ve şiddetin şarkılar aracılığıyla nasıl doğallaştığını keşfetmeye davet ediyor. Bu yolculuk boyunca, sıklıkla dinlediğimiz şarkıları nasıl da nadiren duyduğumuzun farkına vararak…

Sinema her şeyim. Hayallerim, bir şekilde hangi alanı olursa olsun temas halinde olmak istediğim, hayatımın vazgeçilmezi..Woody Allen, Dardenne Kardeşler ve Reha Erdem'in sinema dünyalarından tarifsiz bir şekilde etkilenirken; sinema tarihinin en iyi filminin Yurttaş Kane olduğu üzerine düşüncem, seyrettiğim her filmle biraz daha pekişiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir