İstanbul Film Festivali – 2. Gün Programı

Festivalin ikinci günü sinemaseverlere yine birçok bölümden farklı yapım seçenekleri sunarken, özellikle Arash T. Riahi’nin belgesel film yapımı üzerine sinema dersi kaçırılmaması gereken ekinlik olarak öne çıkıyor.

Festivalin ilk Pazar günü, festivalin vazgeçilmezlerinden “NTV Belgeselleri”, “Mayınlı Bölge” “Ustalar”, “Yeni Bir Bakış” ve “Dünya Festivallerinden” filmlerinin yanı sıra Eli Wallach anısına gösterilecek Western başyapıtı İyi, Kötü ve Çirkin’i belki ilk kez büyük perdede izlemek fırsatı yakalayabilirsiniz.

Bugün belgesel sinemaseverleri de oldukça yoğun bir gün bekliyor. Özellikle belgesel projesi olan ve belgesel proje geliştirme konusunda destek almak isteyen film yapımcılarını hedefleyen Arash T. Riahi ile sinema dersinin ardından Atlas ve Rexx Sinemalarında gösterilecek “NTV Belgesel Kuşağı” filmleri sinemaseverlere de aynı alanda iyi bir ikili seçenek sunuyor.

Arash T. Riahi ile Belgesel Film Yapımı Üzerine Sinema Dersi
Farklı ülkelerde kolektif bir şekilde süren direniş hareketini anlatan ve geçen yıl festival kapsamında gösterimi ve söyleşisi yapılan Her Gün İsyan belgeselinin yönetmen ve yapımcılarından Arash T. Riahi, bu yıl da belgesel sinemacılarla buluşacak ve belgeselde gerçeği gösterme yöntemleri üzerine bir sinema dersi verecek. Köprüde Buluşmalar etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek bu sinema dersinde, belgesele konu olan olayların, gerçekleşme ve kaydedilme zamanının kontrol edilemezliğinden yola çıkarak gerçeğin sinematik, ahlaki ve kabul edilebilir anlamları tartışılacak. Etkinlikte, belgesel senaryo yazımı ve araştırmanın rolünün öneminin yanı sıra, kurmaca filmin belgesel film üzerindeki etkileri ile ilgili bir anlatıma da yer verilecek. Tüm belgesel sinemaseverlere açık olan sinema dersi, 5 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek. Sinema dersine katılmak isteyenlerin onthebridge@iksv.org adresine e-posta yoluyla kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Belgesel Sinemaya Doymak İsteyenlere Farklı Alternatifler
Arash T. Riahi ile sinema dersinin ardından belgesel sinema üzerine ufkunu daha da genişletmek isteyenleri, birbirinden çarpıcı meselelere değinen beş “NTV Belgesel Kuşağı” filmi bekliyor. Bu keyfi Kadıköy’de yaşamak isteyenler iki usta yönetmenin filmiyle belgesele doyacaklar. Festival takipçilerinin özellikle Işığa Özlem filmiyle hatırladıkları, Şilili usta sinemacı Patricio Guzmán imzalı Sedef Düğme Rexx Sineması’nda 13.30’da, ABD’nin en saygın belgeselcilerinden, özellikle Titicut Follies adlı kült belgeseliyle bilinen Frederick Wiseman’ın dünyanın en önemli müzelerinden Londra’daki National Gallery’yi ele aldığı Ulusal Müze filmi ise Rexx Sineması Salon 2’de 16.00’da izlenebilir. Sanatla iç içe 180 dakika geçirmek isteyen sinemaseverleri mükemmel bir belgeselin beklediği notunu düşelim.

Avrupa yakasına geçtiğimizde ise Atlas Sineması belgesel severlere kapılarını açacak. Kızıl Ordu buz hokeyi takımı aracılığıyla 1980’lerin SSCB’sinden günümüz Rusya’sına yaşanan değişimleri gözlemleme fırsatı sunan, yapımcılarından biri Werner Herzog olan Gabe Polsky filmi Kızıl Ordu Atlas Sineması Salon 2’de 19.00’da gösterilecek. Bu salonda izleme fırsatı bulacağınız diğer belgeseller ise 13.30 seansında Louise Osmond filmi Gönüllerin Şampiyonu ve 16.00 seansında Orlando Von Einsiedel’in Virunga’sı.

Festivalde Yeni Bir Bölüm: Ateşin Sineması Balkan Sineması
Festivalin bu seneye özel bölümlerinden “Balkanlar: Ateşin Sineması”, Batı sinemasının kendine has örneklerini barındıran Balkan sinemasının en güncel ve iyi örneklerini festival izleyicisiyle buluşturuyor. Balkan sinemasını keşfetmek isteyen sinemaseverler Atlas Sineması 19.00 seansında yerlerini almalılar; çünkü uluslararası festivallerden birçok ödülle dönen Vuk Rsumovic imzalı Sahipsiz Çocuk gerçek bir hikâyeye dayanarak Bosna Savaşı’nda kendi kaderlerine terk edilen milyonlarca çocuğun hayatını anlatıyor.

Dikkat! Mayınlı Bölge Dört Filmle Karşınızda
Festivalin en sıra dışı bölümü MUBI sponsorluğundaki “Mayınlı Bölge” filmlerinden dört film özellikle keşifçi sinefilleri farklı yolculuklara çıkaracak. Rexx Sineması Salon 2’de izleme fırsatı bulacağınız, Avrupa’nın en yaratıcı yönetmenlerinden Jaime Rosales’in dördüncü filmi Güzel Gençlik 11.00’de; alışıldık sinema kalıplarına uzun filmleriyle karşı çıkarak kendi izleyici kitlesini oluşturan Lav Diaz’ın yeni filmi Evvelden 19.00’da gösterilecek. Bu arada sinemaseverlere Evvelden filminin süresini hatırlatmakta fayda var: 338 dakika. Lav Diaz’a hodri meydan diyen sinefillerin salonu dolduracağına şüphe yok.

Beyoğlu Sineması’nda ise 2015 Berlin Film Festivali’nde Panorama bölümünde gösterilen ve yükselişte olan Yunan Yeni Dalgası’ndan farklı bir örnek sayılabilecek Rania Attieh ile Daniel Garcia’nın yönettiği bilimkurgu-gerilim kırması H. 13.30’da; birbirinden bağımsız üç şiddet öyküsünü arka arkaya dizen, Kolombiyalı Jorge Forero’nun ilk filmi Şiddet 21.30’da izlenebilir.

Akbank Galaları: A Most Violent Year
Festivalin Akbank Galaları bölümünde J.C. Chandor’un yönettiği, başrollerinde Oscar Isaac ve Jessica Chastain’in yer aldığı, 80’li yılların New York’unda geçen, suç, yolsuzluk ve şiddetle örülü etkileyici bir yapım olan A Most Violent Year’ın gösterimi yapılacak. Film 21:30 seansında Atlas Sineması Salon 1’de ve Rexx Sineması Salon 1’de izlenebilir.

Sinema her şeyim. Hayallerim, bir şekilde hangi alanı olursa olsun temas halinde olmak istediğim, hayatımın vazgeçilmezi..Woody Allen, Dardenne Kardeşler ve Reha Erdem'in sinema dünyalarından tarifsiz bir şekilde etkilenirken; sinema tarihinin en iyi filminin Yurttaş Kane olduğu üzerine düşüncem, seyrettiğim her filmle biraz daha pekişiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir