Balkan Film Günleri Sona Erdi

Artizan Sanat tarafından düzenlenen, sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Balkan Film Günleri sona erdi. Beş gün süren film günlerinde gösterilen 9 film arasında Balkan sinemasının ödüllü filmlerinin yanı sıra yakın dönemde çekilen örnekler de yer aldı.

Türkiye ile Balkan coğrafyasının yönetmen ve yapımcılarından oluşan meslek profesyonellerini buluşturmayı amaçlayan Balkan Film Günleri, 26 – 30 Nisan tarihleri arasında Artizan Sanat tarafından düzenlendi. Artizan Sanat ekibinin yanı sıra gönüllülerin özverili katkılarıyla ortaya konan film günleri kapsamında Balkan sinemasının sıra dışı yönetmenlerinden akıllarda yer eden dokuz film sinemaseverlerle buluştu.

Sanatseverlerden yoğun ilgi gören Balkan Film Günleri 26 Nisan’da Artizan Sanat’ta Balkan Sineması’nın önemli örneklerinden Teodoros Angelopulos’un Zamanın Tozu ve Emir Kusturica’nın Yeraltı filminin gösterimiyle başladı.

27 Nisan’da, Artizan Sanat’ta gerçekleşen Yuvarlak Masa açılış toplantısında genç sinemacılar, usta yönetmenler, oyuncular ve yabancı konuklar bir araya geldi. Yönetmen Nazif Tunç, oyuncu ve yönetmen Gani Rüzgar Şavata, yapımcı Ahmet Şahin, yönetmen Mehmet Güleryüz’ün ve yabancı konuklar; Yunanistanlı yönetmen Maria Lafi, Balkan Panorama Film Festivali Direktörü Doç. Dr. Sali Saliji Sallini, Boşnak oyuncu Alma Terziç, Bulgaristanlı yapımcı Ivan Tonev ve Karadağlı yönetmen Nikola Vukcevic’in katıldığı programda Balkan coğrafyasındaki sinema üretimi ile Türkiye arasında nasıl ortaklıklar olabileceği tartışıldı. Ayrıca Türkiye’de sinema arşivlerinin, sinema okullarının farklı ülkelerle entegresi konusunda yetersizliği ve bu konuda çaba sarf edilmesi gerektiğine değinildi.

Film Günleri 28 Nisan Cuma günü Yunanistanlı yönetmen Maria Lafi ile “Fikirden Sinema Filmine” etkinliği ile devam etti. Lafi, Balkan Film Günleri gösterim takviminde de yer alan Holy Boom filminin ortaya çıkış sürecini bütün aşamalarıyla atölye katılımcıları ile paylaştı. Senaryoda karakter yaratımından, sette kameranın konumlandığı yere kadar pek çok detaya yer verdiği bu atölyeye katılımcılar da sorularıyla katkıda bulundu.

Balkan Film Günleri kapsamında iki de panele yer verildi. Balkan coğrafyasında film yapım süreçlerine odaklanan ilk panel 28 Nisan Cuma günü, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. “Balkanlarda Film Yapım Tecrübesi ve Ortak Yapımlar” panelininkonuşmacıları akademisyen ve Balkan Panorama Film Festivali Direktörü Doç. Dr. Sali Saliji Sallini, Boşnak oyuncu Alma Terziç ve Bulgaristanlı yapımcı Ivan Tonev idi. Yönetmen Faysal Soysal’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, daha çok sektöre dönük tartışmalara yer verildi. Balkan coğrafyasında film üreten sinemacıların etkileşimlerine dair örneklere değinilen panelde ortak yapımların sayısının artması için hangi yollara başvurulabileceğine dair de öneriler dile getirildi.

29 Nisan Cumartesi günü Balkan Film Günleri’nde film gösterimlerinin yanı sıra bir panel ve masterclass da vardı. “Geçmişten Günümüze Balkan Sineması” panelinde Okan Üniversitesi’nden Murat Tırpan moderatörlük yaptı. Bulgaristanlı akademisyen Prof. Dina Iordanova, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Savaş Arslan ve Yunanistanlı yönetmen Maria Lafi’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde ilk olarak Balkan Sineması başlığı üzerine tartışıldı ve hangi ülkelerin bu başlık altında konuşulabileceği ele alındı. Balkan filmlerindeki ortak kültürel kodlar, Türk sineması ile Balkan sinemasının erken dönem sinemada kesişen yönetmenleri, filmleri üzerinde durulan panelde, günümüzde bu ortaklığın nasıl bir etkileşime kapı aralaması gerektiği tartışıldı.

29 Nisan Cumartesi günü Karadağlı yönetmen Nikola Vukcevic’in gerçekleştirdiği masterclass’a da diğer programlar gibi sinemaseverlerin ilgisi yoğundu. Vukcevic, yaklaşık üç saat süren masterclass’ta bir yönetmenin filmini çekerken hangi süreçlerden geçtiğini bütün detayları ile ele aldı.

Balkan Film Günleri kapsamında Artizan Sanat’ta gösterimi yapılan filmler arasında Teodoros Angelopulos’un Zamanın Tozu (The Dust of Time), Emir Kusturica’nın Yeraltı  (Underground), Maria Lafi’nin Holy Boom filmi ve Milcho Manchevski ‘nin Yağmurdan Önce ( Before the Rain), Faysal Soysal’ın Üç Yol filmi de vardı.

Panele seyirci ve misafir olarak katılan Türk ve yabancı sanatçılar, etkinlikten dolayı memnuniyetlerini ifade ederken, böylesi programların Türk ve Balkan ortak yapımların gelişmesine ön ayak olacağını vurgulayarak programın devamını dilediler.

Balkan Film Günleri 30 Nisan Pazar günü, Artizan Sanat’ta gerçekleşen film gösterimleri ve değerlendirme toplantısı ile sona erdi.

PAYLAŞ

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir