Sultanbeyli Kısa’nın Kazananları Belli Oldu!

Sultanbeyli Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl ilk kez 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenenSultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. Yılın en dikkat çeken yerli ve yabancı kısa filmlerini iki gün boyunca Sultanbeyli seyircisiyle buluşturan yarışmada “En İyi Film” ödülü, yönetmenliğini Ahmet Keçili’nin yaptığı Seval’in oldu.

 T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Sultanbeyli Belediyesitarafından 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda kazanan isimler ödül töreninde açıklandı. İstanbul Sinema Müzesi projesi kapsamında restore edilenAtlas Sineması’nda sınırlı sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmanın ödül törenindeAhmet Keçili’nin yönetmenliğini yaptığı Seval, Ulusal Yarışma’daEn İyi Film ödülünü kazandı. On kısa metrajın yer aldığı Uluslararası Yarışma kategorisinin birincisi ise Migrants filmi olurken; Anadolu’da Türkçe şiirin öncülüğünü yapan, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre anısına verilen Jüri Özel Ödülü’ne ise Mehmet Oğuz Yıldırım’ın yönetmenliğini yaptığı Lekesiz filmi layık görüldü.

Yarışmanın Danışmanı Suat Köçer’den Zor Zamanda Üretmeye Devam Edenlere Özel Teşekkür

Ödül töreninin ilk konuşmasını yarışmanın danışmanlığını üstlenen Suat Köçer yaptı. Zorlu koşulların olduğu böylesi bir süreçte sinemaseverleri salonda buluşturan değerli bir yarışmayı düzenledikleri için keyifli olduklarını dile getiren Köçer, pandemi koşullarında etkinlik yapmanın mutluluk verici olduğunu belirtti. Zor zamanda üretmeye devam etmenin önemine de vurgu yapan Köçer, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’e sinemaya desteğinden ötürü teşekkür etti. Köçer konuşmasının geri kalanında“Türkiye’de düzenlenen hemen her sanatsal etkinlikte katkısı olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’ne, bu bağlamda T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’a, yarışma süresince özveriyle çaba gösteren Sultanbeyli Belediyesi Kültür Müdürü Mehmet Mazak’a, yarışma ekibine ve katılım gösteren yönetmenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Kısa Film Yarışmamızla En Kısa Sürede Marka Haline Gelmeyi Hedefliyoruz”

Ödül töreninde konuşan bir diğer isim de yarışmaya ev sahipliği yapan Sultanbeyli Belediyesi’nin başkanı Hüseyin Keskin oldu. Ödül törenini İstanbul’un en ihtişamlı mimari eserlerden birisi olan ve yakın zamanda restore edilerek yeniden açılan Atlas Sineması’nda gerçekleştirdikleri için büyük onur duyduklarını söyleyen Keskin, belediye olarakyaptıkları tüm etkinliklerde sadece Sultanbeyli’de yaşayanlara değil tüm insanlığa katkı sağlamaya çalıştıklarını ve kısa film yarışmanın da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. “Yarışmaya yaklaşık 600 film başvurdu ve bu ilgi hepimizin başarısıdır.Bu yarışmayı öncelikli olarak pandemi döneminde yara alan sinema sektörünü desteklemek ve yeni yetenekleri keşfetmek amacıyla düzenledik”diyen Keskin, yıllardır yaptıkları kültür etkinliklerinde nasıl marka haline geldiyseler kısa film yarışmasında da aynı başarıyı hedeflediklerini belirtti ve sözlerini “Jüri başkanımız Perihan Savaş’a ve bütün jüri üyeleri ile T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız sayın Ahmet Misbah Demircan’a teşekkür ediyorum” şeklinde noktaladı.

“Kültürel Anlamda En Önemli Araç Sinemadır”

Gecede konuşma yapan diğer isim T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’dı.“Sinemayı, tiyatroyu, konserleri özlemişiz. Bunu da bu akşamki ödül törenindeki coşkuda görebiliyoruz. Bu salonu restore ederken amacımız kamu kurumlarımız, belediyelerimiz ve sivil toplum örgütlerimizin burayı doldurmasıydı” diyen Demircan, kültür hayatını bir toplumun yemeden içmeye, mimariden estetiğe toplumsal varlığını diğerlerinden ayıran en önemli kıymetlerden biri olduğunu belirtti.İnsanoğlunun kendisini farklı kılan değerleri ve duyguları kitap yoluyla anlatırken ve anlarken öğretmene ihtiyaç duyduğunu fakat daha iyi anlaşılsın diye tiyatro, müzik ve sinema gibi sanatsal faaliyetlere daha çok ihtiyaç duyduğunun altını çizen Demircan “Bugün kültürel aktarımda en önemli araç sinemadır. Dünyadaki bazı ülkeler en önemli ülkeler animasyonu da çizgi filmi de önemsiyor çünkü orada laboratuvardan derslerin aktarımına temel duyguyu ve düşünceyi nakletmek sinemanın etkisiyle gerçekleşiyor. Bu yüzden de belediyelerimizin bu işlere odaklanması takdire şayan. Bunun için belediye başkanımız sayın Hüseyin Keskin’e bu değerli katkıları için teşekkür ediyorum” diyerek kısıtlı bir sürede etkili bir anlatım biçimi sunan kısa filmlere desteklerin de artarak devam etmesini temenni etti.

 Ulusal Yarışma Kategorisinin En İyisi “Seval”

Usta oyuncu Perihan Savaş’ın başkanlığında Yönetmen Banu Sıvacı, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Görüntü Yönetmeni Feza Çaldıran ve Oyuncu Hakan Karsak’tan oluşan Ulusal Yarışma Jürisi, Ahmet Keçili’nin yönetmenliğini yaptığı Seval’i 15 bin TL’lik En İyi Film ödülüne layık gördü. Ödülünü Ulusal Yarışma kategorisi Jüri Başkanı Perihan Savaş’ın elinden alan Keçili,“Bu filmi dört sınıf arkadaşımızla çektik. ‘Destek almadan nasıl çektin?’ diye soranlara sadece çok çalışıp çok emek verdik diye cevap verdim. Bence bu ödülle de onun karşılığını aldık. Böyle değerli bir jüriden bu derece anlamlı bir ödül almak daha sonraki projelerimizde bizleri daha da hırslandıracak”dedi.

Dereceye giren ikinci film, yönetmenliğini Büşra Bülbül’ün yaptığı Çamaşır Suyu oldu. Ödülünü almak için sahneye çıkan ve duygusal anlar yaşayan Bülbül, ödülü T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın elinden alarak kendisine ilham olan annesine teşekkürlerini iletti.

Yarışmada üçüncü olan film, yönetmenliğini Orhan Umut Gökçek ve Şeyma Gökçek’in yaptığı Son oldu. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in takdim ettiği ödülü, şehir dışında çekimde olan isimler yerine yönetmen Ekrem Doydu vekaleten aldı ve ödüle layık gören jüri üyelerine teşekkür etti.

Yunus Emre anısına verilen Jüri Özel Ödül’ü ise Lekesiz filminin yönetmenliğini üstlenen Mehmet Oğuz Yıldırım kazandı. Ödülü Ulusal Yarışma kategorisi jüri üyesi oyuncu Hakan Karsak’ın elinden alan Yıldırım, “Bu filmi oluşturmamda yardım eden bütün ekip arkadaşlarıma, değerli jüri üyelerine ve en önemlisi pandemi şartlarında bu yarışmayı düzenleyen Sultanbeyli Belediyesi ile emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Zorlu Bir Dönemde Yarışmayı Düzenlemek Büyük Başarı”

Uluslararası Yarışma kategorisinde En İyi Film ödülünü, Hugo Chaby, AntoineDupriez, AubinKubiak, Lucas Lermytte ve ZoeDevise’nin yaptığı Migrants filmi kazandı. Kazanan ismi açıklamak sahneye çıkan isim ise Uluslararası Yarışma kategorisi jüri üyelerinden oyuncu Emre Kızılırmak olduTörende video mesajı gösterilen film ekibi kendilerine bu ödülü layık gören jüri üyeleri ve zorlu pandemi şartlarında yarışmayı kararlılıkla düzenleyen Sultanbeyli Belediyesi’ne teşekkürlerini ilettiler.

 “Kısa Filmlerden Aldığım Katkı Paha Biçilemez”

Yarışmada Kısa Filme Katkı Ödülü ilk olarak Tülin Özen’e takdim edildi. Teşekkür konuşmasını video mesajı ile yapan Özen, kendisini bu ödüle layık gören Sultanbeyli Belediyesi’ne teşekkür etti. “Kısa filmle bizim ilişkimiz karşılıklı. Birbirimize karşılıklı katkılar sunuyoruz. Ben bir oyuncu olarak elimden geldiği kadar destek oluyorum ve çok severek yapıyorum. Karşılığında aldığım şey ise paha biçilemez” diyen Özen, kısa filmlerin seyircisinekısa, cesur, özgür ve akıllı cümleler ile akıllı hikayeler izleme fırsatı verdiğini belirtti.

“kameraarkasi.org’un Yurt Dışında Başka Bir Örneği Yok”

Kısa Filme Katkı Ödülü’nün diğer sahibi kameraarkasi.org sitesinin kurucusu yönetmen Hayri Çölaşan oldu. Ödülü alan Çölaşan, veri tabanını oluşturmaya 1995 yılında oluşturmaya başladığını ve buna kısa filmlerle ilgili böyle çalışma yapılmadığını için atıldığını açıkladı.Sitenin ilk açıldığı günden bu yana 26 yıl geçtiğini ve sistemde yüzde doksan civarında başarıya ulaştıklarını da sözlerine ekleyen Çölaşan“Şu anda Almanya’nın, Amerika’nın Fransa’nın böyle bir veri tabanı yok. Bu yüzden Türkiye bu konuda çok şanslı. Eğer bir gün bana bir şey olursa bütün yapmış olduğum çalışmayı üniversitelerimize, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve TRT’ye vermeyi düşünüyorum Bu ödülü bana veren Sultanbeyli Belediyesi’ne de teşekkür ediyorum” dedi.

“Kısa Filmde 15 Dakika Dahi Görünseniz Karaktere Girmek Uzun Zaman Alan Bir Şey”

Kısa Filme Katkı Ödülü takdim edilen bir diğer isim başarılı oyuncu Murat Kılıç’tı. Ödülünü almak için sahneye çıkan Kılıç mutluluğunu dile getirerek “Ben aslında kısa filme destek vermiyorum. Elime gelen senaryoyu önce okuyorum, beğenirsem oynuyorum. Kısa filmin o güzel şeyi belki yönetmenlerin de fark etmediği bir yönü var. O da bir karakteri aslında kısa zamanda göstermek değil. Filmde 15 dakika görüyor olsanız dahi o karaktere girmek biraz zamanı alan bir şey, öncelikle bunu fark etmek gerekiyor” diyerek pandemi döneminde zor zamanlar geçiren tiyatro oyuncuları için de destek verilmesi çağrısı yaptı.

Yarışmada bunun yanı sıra kısa film alanında nitelikli yapımların artması ve yeni yeteneklerin cesaretlendirilmesi amacıyla finale kalan ancak dereceye giremeyen kısa filmlere deikişer bin TL’likGösterim Telifi verildi.

Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın ödül töreni film müzikleri dinletisiyle sona erdi.

Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması Kazananları

En İyi Kısa Film:Seval(yön: Ahmet Keçili)

En İyi 2. Kısa Film:Çamaşır Suyu (yön: Büşra Bülbül)

En İyi 3. Kısa Film:Son (yön: Orhan Umut Gökçek, Şeyma Gökçek)

Jüri Özel Ödülü (Yunus Emre anısına):Lekesiz(yön: Mehmet Oğuz Yıldırım)

En İyi Uluslararası Kısa Film:Migrants(yön: Hugo Chaby, AntoineDupriez, AubinKubiak, LucasLermytte, ZoéDevise)

 

 

 

Ağustos 2010’da yayın hayatına başlayan aylık sinema dergisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir