2015 Akademi Ödülleri’nin En İyi Yabancıları!

Dünya çapında ilgi gören Akademi Ödülleri’nin evrensel boyutunu görmezden gelmek neredeyse imkansız. Her ne kadar belirli bir ülkenin ödül töreni olsa da, farklı coğrafyalardaki filmlerin de ödüllendiriliyor olması, katılım noktasında da küresel bir bakışın itici unsuru.

87. Akademi Ödülleri’nin Yabancı Dilde En İyi Film dalına aday olmak için Afganistan’dan Moritanya’ya, Belçika’dan Kosova’ya kadar, film gönderen toplam 83 ülke arasında yaşanan rekabet sonucunda 5 ülke adaylık ipini göğüsledi. Farklı coğrafyaların ruhunu yansıtması bir yana, hatırı sayılır ölçekteki filmin özgün konulara ve ortalamanın üzerinde bir anlatım diline dayanıyor olması, seçilen 5 adet film üzerinde genel bir mutabakat sağlanmasının önüne geçti.

İşte Yabancı Dilde En İyi Film dalındaki adaylar!

Leviathan (Rusya)
filmarasi-Leviathan

Yeni Rusya’ya eleştirel bir gözle bakan Leviathan, Barents Denizi kıyılarında ailesinden miras kalan derme çatma evinde, kendi halinde bir yaşam süren Nikolay ve ailesinin başından geçen trajik olayları anlatıyor. Belediye başkanının, yüksek kâr getirmesi beklenen bir eğlence yatırımı için Nikolay’ın evinin bulunduğu bölgeye göz dikmesi sonucu gelişen süreç, her türlü kirli işin varlığını hissettirdiği resmi dairelerde dönen dolaplar sonucunda aile aleyhine gelişir. Nikolay’ın askerlik arkadaşı ve aynı zamanda avukat olan Dmitriy Seleznyov’un Moskova’dan gelişiyle umutlanan aile için işler beklendiği gibi gitmez. Filmin yönetmenliğini ünlü yönetmen Andrey Zvyagintsev üstlenirken, başrolleri Aleksey Serebryakov, Roman Madyanov Elena Lyadova ve Vladimir Vdovichenkov paylaşıyor.

Yönetmenin Filmografisi
Leviathan – 2014
Elena – 2010
New York, I Love You – 2009
The Banishment – 2007
The Return – 2003

Ida (Polonya)

filmarasi-ida-Pawel-Pawlikowski-oscar-2015

Polonyalı ünlü yönetmen Pawel Pawlikowski’nin yönetmen koltuğuna oturduğu Ida adlı film, 1960’lı yılların Polonya’sında, yalnızlık içerisinde inanç ve din kavramlarını tutkuyla keşfederek kendisini Yaratıcı’ya adayan Anna’nın rahibe olduktan sonra yaşadığı hayatını ve öncesini anlatıyor. Genç Anna, yıllardır hazırlığını yaptığı rahibelik yemini etmeye çok az bir süre kala, bağlı bulunduğu manastırın tavsiyesiyle yaşadığı bilinen tek akrabasını ziyarete gider. Anna’nın tam tersi bir hayat süren akrabası aracılığıyla ailesiyle ilgili büyük bir sırra vakıf olur. Polonya’daki Nazı İstilası sırasında tüm ailesini kaybeden Anna, kendisini adamaya hazır olduğu hayalin sona erişine tanık olur ve bir anda büyük bir boşluğun ortasında kalır.

Yönetmenin Filmografisi
Ida – 2013
La femme du Vème – 2011
My Summer of Love – 2004

Relatos Salvajes (Arjantin)

filmarasi-wild-tales-oscar

Yapımcılığını ünlü sinemacı Pedro Almodovar’ın, yönetmenliğini ise Damian Szifrón’un üstlendiği Relatos Salvajes, haksızlıklar ve hayal kırıklıkları içerisinde kalan insanların yaşadığı birbirinden farklı duyguları çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Altı insanın farklı hayat öyküsü etrafında şekillenen film İspanya-Arjantin ortak yapımı olarak çekildi. Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde uluslararası prömiyerini gerçekleştiren filmin başrollerinde Ricardo Darin, Leonardo Sbaraglia, Maria Marull ve Dario Grandinetti’nin yer aldığı filmin yönetmeni, Arjantin yapımı Hermanos y Detectives adlı televizyon dizisiyle adından sıkça söz ettirmişti.

Yönetmenin Filmografisi

Wild Tales – 2014
Tiempo de Valientes – 2005
El Fondo del Mar – 2003

Tangerines (Estonya)

filmarasi-Mandariinid-Tangerines

Tangerines, 1992 yılında Gürcü-Abhaz Savaşı’nın başlamasıyla bölgedeki Estonyalıların hayatından kesitler veriyor. Savaşın çetin günlerinde Estonyalılar, yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan kendi ülkelerine göçmek zorunda kalmışlardır. Fakat mandalina bahçeleri bulunan Ivo ve Margus adındaki iki Estonyalı kalmayı tercih etmişlerdir. Kendi arazilerine yakın bir bölgede gerçekleşen bir çatışma sonucunda Gürcü biri Çeçen iki düşman askerini yaralı olarak bulurlar ve askerleri iyileşinceye kadar evlerinde misafir ederler. Birbirine düşmanca saldıran tarafların kısa süre sonra gelişen farklı ilişkilerine değinen filmin yönetmen koltuğuna Gürcü yönetmen Zaza Urushade oturuyor. Estonya-Gürcistan ortak yapımı olan film, 72. Altın Küre Ödülleri’nde de aday gösterilmiş fakat ödülü Rusya yapımı olan Leviathan filmine kaptırmıştı.

Yönetmenin Filmografisi
Tangerines – 2013
The Guardian – 2012
Stay with Me – 2011
Three Houses – 2008
Here Comes the Dawn – 1998

Timbuktu (Moritanya)

filmarasi-timbuktu-oscar

Yönetim değişikliğinin meydana geldiği Timbuktu bölgesinde değişen yaşam koşullarını anlatan Timbuktu adlı filmin yönetmenliğini, Heremakono (2002), Bamako (2006) ve 8 (2008) gibi ödüllü filmleriyle tanınan Afrikalı ünlü yönetmen Abderrahmane Sissako üstleniyor. Siyasi ve toplumsal kuralların yeniden düzenlenişine şahitlik eden Kidane ve ailesi, sürdürdükleri kendi halindeki hayat içerisinde, bölgede gelişen olayların dışında kalmaya çalışır. Fakat Kidane’nin, ineğini öldüren balıkçı Amadou’yu bir hata sonucu vurmasıyla birlikte ailenin hayatı tamamen değişecektir ve Timbuktu’nun tavize yer olmayan kurallarıyla kısa bir süre içerisinde tanışır.

Yönetmenin Filmografisi
Timbuktu – 2014
8 – 2008
Bamako – 2006
Heremakono – 2002
La Vie Sur Terre – 1998
Rostov-Luanda – 1997

1986 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 2008 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli film atölyeleri ve akademi çalışmalarına katıldı. Çeşitli kurumsal firmalarda sürdürdüğü profesyonel iş yaşantısı ile birlikte 2012 yılından bu yana Film Arası Dergisi’nde film kritikleri ve çeşitli sinemasal araştırmalar yazmaktadır. Aralık 2013 döneminden itibaren derginin Yayın Kurulu Üyesi’dir. İngilizce bilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir