Çekilme Süreci Bile Film Olan Filmler!

Film izlemeyi severiz, bazı filmleri tekrar tekrar izleriz. Hele ki bir film festivalindeysek değmeyin keyfimize, sabahtan akşama kadar film izleriz. Çekimleri haftalar, aylar süren bir düzine filmi bir günde izler, tüketir, diğer filme geçeriz. 

Bu haftaki listede sizlere birbirinden çok sevdiğim bazı filmlerin zorlu çekim süreçlerini konu alan belgesellerini derledim. 

Keyifli okumalar ve iyi seyirler dilerim. 

Burden Of Dreams (1982)

Bir film düşünün; dönem olarak 20.yüzyılın başını, mekan olarak Peru ormanlarını, yüzlerce figüranı ve bir gemiyi tercih ediyor. Tabii bir de bu gemiyi karadan yürüterek bir dağın tepesine çıkarıyor. Evet, Werner Herzog’un Fitzcarraldo’sundan bahsediyorum. Werner Herzog, sinema tarihinin en iyi yönetmeni mi bilinmez ama en tutkulu isimlerinden olduğunu açıkça söyleyebilirim. Özellikle çoğu filminde beraber çalıştığı en yakın arkadaşı ve aynı zamanda en büyük düşmanı olan Klaus Kinski’nin önce rolden çıkmasını ardından kötü şartlar altında bütün setle beraber zıvanadan çıkışını görmek, en az film kadar etkileyici bir tecrübe.

Jodorowsky’s Dune (2013)

Sinema tarihinin çekilememiş en görkemli filmi Alejandro Jodorowsky’nin Dune projesini konu alan belgesel, Jodorowsky’nin tutkusunu ve gerçekleşememiş bir projenin sebeplerini bütün samimiyetiyle seyirciye aktarıyor. 

Heart Of Darkness (1991)

Sadece Francis Ford Coppola’nın değil sinema tarihinin en görkemli filmlerinden olan Apocalypse Now filminin sancılı çekim sürecini konu alan belgesel her sinemacının izlemesi gereken bir iş.

Listenin geri kalanı ise şöyle : 

Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (2001)

Jim and Andy (2017)

Room 237 (2012)

Voyage in Time (1983)

How Did They Ever Make a Movie of Facebook? (2011)

Snowball Effect: The Story of Clerks (2004)

Remake, Remix, Rip-Off: About Copy Culture & Turkish Pop Cinema (2014)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir